Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη στους εφήβους

Μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη στους εφήβους

ypnos-300x225Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και σύμφωνα με τη νέα μελέτη περισσότερες ώρες ύπνου θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη στους εφήβους και να αποτρέψουν τη μελλοντική εμφάνιση διαβήτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια ύπνου και μέτρησαν τα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη σε 245 υγιείς μαθητές γυμνασίου. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κρατήσουν ένα ημερολόγιο καταγραφής ύπνου και να φορέσουν μια συσκευή καταγραφής κίνησης, φυσικής δραστηριότητας και συμπεριφοράς ύπνου (actigraph) στον καρπό για μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η διάρκεια ύπνου, με βάση τη συσκευή αυτή, ήταν κατά μέσο όρο 6.4 ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις σχολικές ημέρες σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μικρότερη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη ανεξάρτητα από τη φυλή, την ηλικία, το φύλο, την περίμετρο μέσης και το δείκτη μάζας σώματος. Μία επιπλέον ώρα ύπνου για τους εφήβους που κοιμούνται συνήθως 6 ώρες το βράδυ θα μπορούσε να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά 9%.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις για την προώθηση της μεταβολικής υγείας στην εφηβική ηλικία θα πρέπει να περιλαμβάνουν προσπάθειες για την αύξηση της διάρκειας του ύπνου κάθε βράδυ. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου άλλωστε αναφέρει ότι οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται λίγο περισσότερο από 9 ώρες ύπνου κάθε νύκτα.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Sleep.

 

Sleep duration and insulin resistance in healthy black and white adolescents.

Matthews KA, Dahl RE, Owens JF, Lee L, Hall M.

Sleep. 2012 Oct 1;35(10):1353-8.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top