Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο

kyisiΟι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης μπορεί να έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο τα επόμενα χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περίπου 900 γυναίκες, ηλικίας 18 ως 30 ετών, χωρίς διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης (1985-1986). Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης (2005-2006) μετρήθηκε το πάχος έχω-μέσου χιτώνα της καρωτίδας (intima-media thickness, IMT). Η αύξηση του IMT αντανακλά την πρώιμη αθηροσκλήρωση και προβλέπει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 119 συμμετέχουσες εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, ενώ ως το τέλος της μελέτης 121 γυναίκες συνολικά διεγνώσθησαν διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Το ΙΜΤ ήταν μεγαλύτερο στις γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης σε σύγκριση με εκείνες που δεν εμφάνισαν διαβήτη κύησης στο σύνολο των συμμετεχουσών. Το ΙΜΤ δε φάνηκε να σχετίζεται με το διαβήτη κύησης στην ομάδα των γυναικών που εμφάνισαν διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στην ομάδα όμως των συμμετεχουσών που δεν εμφάνισαν διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης είχαν μεγαλύτερο ΙΜΤ σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ιστορικό διαβήτη κύησης, μετά από διόρθωση για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο διαβήτης κύησης μπορεί να σχετίζεται με πρώιμη αθηροσκλήρωση  πριν από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και μεταβολικών νοσημάτων, που είναι γνωστό ότι συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Journal of American Heart Association.

History of Gestational Diabetes Mellitus and Future Risk of Atherosclerosis in Mid-life: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study.

Gunderson EP, Chiang V, Pletcher MJ, Jacobs DR, Quesenberry CP, Sidney S, Lewis CE.

J Am Heart Assoc. 2014 Mar 12;3(2):e000490. doi: 10.1161/JAHA.113.000490.

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

 

Top