Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Νέα μελέτη συνδέει το διαβήτη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού

Νέα μελέτη συνδέει το διαβήτη με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού

Μια νέα μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο του νεφρού δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση του καρκίνου με το διαβήτη, με τις πιο προχωρημένες μορφές καρκίνου να βρίσκονται σε αυτούς με τον χειρότερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 473 ασθενών που παρακολουθούνταν στο νοσοκομείο τους με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του νεφρού (νεφροκυτταρικό καρκίνωμα) και βρήκαν το ένα τέταρτο αυτών (25.4%) είχαν επίσης σακχαρώδη διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του νεφρού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η μεταμόσχευση νεφρού, το οικογενειακό ιστορικό και η έκθεση σε κάποιες χημικές ουσίες.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με διαβήτη είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του νεφρού από ότι οι άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη. Σε γενικές γραμμές όμως, περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του νεφρού.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης της μέσης συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους περίπου 3 μήνες) είχαν πιο προχωρημένες μορφές καρκίνου νεφρού σε σύγκριση με τους ασθενείς με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να συμβουλεύουν τους διαβητικούς ασθενείς τους να θέσουν ως στόχο μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη χαμηλότερη του 7%.

Η μελέτη εμφανίζεται στο Journal of Cancer.

Diabetes and risk of renal cell carcinoma.
Habib SL, Prihoda TJ, Luna M, Werner SA.
Journal of Cancer 2012;3:42-8. 

 

(Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου)

Top