Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ουρικό οξύ και διαβήτης

Ουρικό οξύ και διαβήτης

pee-testΥψηλά επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 11.100 άτομα χωρίς σακχαρώδη διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 9 χρόνια και κατά την περίοδο αυτή περίπου 1.300 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάθε 1 mg/dL αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος σχετίστηκε με 18% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η γλυκόζη νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης. Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περίπου 1.500 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και βρήκαν ότι κάθε 5 επιπλέον χρόνια διάρκειας του διαβήτη σχετίζονται με 0.10 mg/dL χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος, μετά από προσαρμογή για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ μετά τη διάγνωση του διαβήτη φαίνεται να μειώνονται σταδιακά με την πάροδο των ετών. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για να ξεκαθαρίσουν αν τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος έχουν αιτιώδη ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη και αν η μείωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της εμφάνισης του διαβήτη.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιανουαρίου του American Journal of Epidemiology.

 

Temporal Relationship Between Uric Acid Concentration and Risk of Diabetes in a Community-based Study Population.

Juraschek SP, McAdams-Demarco M, Miller ER, Gelber AC, Maynard JW, Pankow JS, Young H, Coresh J, Selvin E.

Am J Epidemiol. 2014 Jan 12. [Epub ahead of print]

Top