Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προγνωστικό παράγοντα σοβαρής οστεοαρθρίτιδας

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προγνωστικό παράγοντα σοβαρής οστεοαρθρίτιδας

osteoΟ διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής οστεοαρθρίτιδας, ενώ προβλέπει την ανάγκη χειρουργικής αποκατάστασης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Erlangen-Nürnberg στη Γερμανία παρακολούθησαν περισσότερους από 900 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 80 ετών, για 20 χρόνια (από το 1990 έως το 2010) για να εκτιμήσουν κατά πόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρής οστεοαρθρίτιδας. Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά της αρθροπλαστικής ήταν σημαντικά υψηλότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (17.7 ανά 1.000 άτομα-έτη) σε σύγκριση με τα μη διαβητικά άτομα (5.3 ανά 1.000 άτομα-έτη). Ο διαβήτης βρέθηκε να είναι σημαντικός και ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης κινδύνου για την διενέργεια αρθροπλαστικής, ακόμα και μετά από διόρθωση ως προς την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες κινδύνου οστεοαρθρίτιδας. Η διάρκεια της νόσου βρέθηκε επίσης να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα αρθροπλαστικής.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την ανάπτυξη σοβαρής οστεοαρθρίτιδας και ότι η μεγάλη διάρκεια του διαβήτη είναι επιζήμια για τις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Oκτωβρίου του Diabetes Care.

Diabetes Is an Independent Predictor for Severe Osteoarthritis: Results from a longitudinal cohort study.
Schett G, Kleyer A, Perricone C, Sahinbegovic E, Iagnocco A, Zwerina J, Lorenzini R, Aschenbrenner F, Berenbaum F, D’Agostino MA, Willeit J, Kiechl S.

Diabetes Care. 2012 Oct 5. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top