Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά

Η αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ανησυχητική και οφείλεται κατεξοχήν στη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η καλύτερη θεραπεία για τους νέους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν περίπου 700 παιδιά, ηλικίας 10 ως 17 ετών, που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη και ελάμβαναν μετφορμίνη. Όλα τα παιδιά με την υποστήριξη κάποιου γονέα έλαβαν εκπαίδευση για το διαβήτη. Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε μόνο μετφορμίνη, στη δεύτερη μετφορμίνη και ροσιγλιταζόνη και στην τρίτη ομάδα μετφορμίνη σε συνδυασμό με αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου τέσσερα χρόνια.

Και τα 3 θεραπευτικά σχήματα είχαν υψηλά ποσοστά αποτυχίας και δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος. Η μονοθεραπεία με μετφορμίνη απέτυχε περίπου στο 52% των συμμετεχόντων, ο συνδυασμός μετφορμίνης με ροσιγλιταζόνη στο 39% και ο συνδυασμός μετφορμίνης με διατροφή και άσκηση στο 47% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι καλύτερες θεραπείας για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά είναι απαραίτητες, αλλά το πιο βασικό είναι σίγουρα η πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του New England Journal of Medicine.

A Clinical Trial to Maintain Glycemic Control in Youth with Type 2 Diabetes.
American Journal of Obstetrics & Gynecology 2012 Mar;206(3):218.e1-13. Epub 2011 Dec 27.
TODAY Study Group.
New England Journal of Medicine. 2012 Apr 29. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top