Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Τακτικές προγραμματισμένες επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας βελτιώνουν τη γλυκαιμική ρύθμιση σε ασθενείς με διαβήτη.

Τακτικές προγραμματισμένες επισκέψεις σε επαγγελματίες υγείας βελτιώνουν τη γλυκαιμική ρύθμιση σε ασθενείς με διαβήτη.

(Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου)

Οι ασθενείς με διαβήτη που παρακολουθούνται μια φορά το μήνα από επαγγελματίες υγείας πετυχαίνουν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρακολουθούνται σποραδικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης μελέτησαν στοιχεία από περισσότερα από 30.000 άτομα με διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, που παρακολουθούνταν από δύο νοσοκομεία της περιοχής. Οι ασθενείς που παρακολουθούνταν μια φορά ή και πιο συχνά το μήνα από επαγγελματίες υγείας και ελάμβαναν συμβουλές για να πετύχουν καλύτερα επίπεδα σακχάρου αίματος, καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων του αίματος, κατάφεραν σε κατά μέσο όρο 3.9 εβδομάδες να πετύχουν τους στόχους τους. Αντίθετα, ο χρόνος που απαιτήθηκε για να πετύχουν τους στόχους τους οι ασθενείς που παρακολουθούνταν από επαγγελματίες υγείας λιγότερο τακτικά (μια φορά κάθε εξάμηνο) ήταν κατά μέσο όρο 13.1 μήνες.

Είναι ολοφάνερο ότι η συνεχής ενθάρρυνση και πληροφόρηση των ασθενών για έναν υγιεινό τρόπο ζωής με περισσότερη άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη και πιο γρήγορη ρύθμιση τόσο του διαβήτη, όσο και της αρτηριακής υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetes Care. 

Lifestyle counseling in routine care and long-term glucose, blood pressure, and cholesterol control in patients with diabetes. 
Morrison F, Shubina M, Turchin A.
Diabetes Care 2012 Feb;35(2):334-41.

Top