Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Συσχέτιση του διαβήτη με τον ιό της γρίπης

Συσχέτιση του διαβήτη με τον ιό της γρίπης

grippiΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά οι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης σε σύγκριση με μη διαβητικά άτομα.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περισσότερα από 166.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 56.000 είχαν σακχαρώδη διαβήτη, μέσης ηλικίας 50-51 ετών. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων του Καναδά μεταξύ των ετών 2000-2008. Τα άτομα με διαβήτη ήταν πιο πιθανό να είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της γρίπης σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς συμμετέχοντες. Οι ασθενείς με διαβήτη είχαν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για λόγο που σχετίζονταν με τη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης συγκριτικά με τα μη διαβητικά άτομα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι ενήλικες με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε πιο σοβαρές εκδηλώσεις της γρίπης που απαιτούν νοσηλεία και επισημαίνουν ότι οι εμβολιασμοί με αντιγριπικό εμβόλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, όχι μόνο για τα ηλικιωμένα άτομα αλλά και για τους ενήλικους ασθενείς μικρότερους των 65 ετών.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetologia.

Working-age adults with diabetes experience greater susceptibility to seasonal influenza: a population-based cohort study.

Lau D, Eurich DT, Majumdar SR, Katz A, Johnson JA.

Diabetologia. 2014 Feb 6. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top