Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πιθανώς να έχει αντι-διαβητικές ιδιότητες

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πιθανώς να έχει αντι-διαβητικές ιδιότητες

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε σε ειδικά γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με σακχαρώδη διαβήτη, το συστατικό γαλλική επιγαλοκατεχίνη, μια πολυφαινόλη που περιέχεται στο πράσινο τσάι, μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη.

Τα ποντίκια που έλαβαν γαλλική επιγαλοκατεχίνη παρουσίασαν βελτιώσεις στη λειτουργία των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος, που περιέχουν τα κύτταρα που σχετίζονται με την παραγωγή ινσουλίνης (β-κύτταρα). Οι βελτιώσεις αυτές αφορούσαν τόσο την αύξηση του αριθμού όσο και την αύξηση του μεγέθους των νησιδίων. Οι ευεργετικές ιδιότητες της γαλλικής επιγαλοκατεχίνης αποδόθηκαν στις αντιοξειδωτικές της ικανότητες και στη μείωση του ενδοκυττάριου στρες.

Οι ερευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία υποθέτουν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με γαλλική επιγαλοκατεχίνη σε ασθενείς με σακχαρώδη θα μπορούσε πιθανώς να παρέχει προστασία στα β-κύτταρα του παγκρέατος. Μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι απαραίτητες μέχρι να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Nutrition and Metabolism.

 

Diet supplementation with green tea extract epigallocatechin gallate prevents progression to glucose intolerance in db/db mice.

Ortsater H, Grankvist N, Wolfram S, Kuehn N, Sjoholm A.

Nutrition and Metabolism (London) 2012 Feb 14;9(1):11.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top