Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η κατανάλωση δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

cerealsΗ διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση.

Η ανάλυση έγινε από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής (American Society for Nutrition), η οποία συνέλλεξε στοιχεία από 28 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, 33 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και 19 μελέτες που εξέτασαν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, μεταξύ ατόμων που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως και υπολείμματα φλοιού δημητριακών.

Διαπιστώθηκε ότι οι τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών ή δημητριακών ολικής αλέσεως και υπολείμματα φλοιού δημητριακών είχαν 18-40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Ομοίως, τα άτομα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν 22-43% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και  14-26% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή σχετίστηκε επίσης και με χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Οι συγγραφείς παρόλα αυτά τονίζουν ότι καμία από της μελέτες που συμπεριλήφθησαν στην ανασκόπηση δεν ήταν τυχαιοποιημένη και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση του διαβήτη και της καρδιαγγειακής νόσου.
 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του American Journal of Clinical Nurtrition.

Consumption of cereal fiber, mixtures of whole grains and bran, and whole grains and risk reduction in type 2 diabetes, obesity, and cardiovascular disease.

Cho SS, Qi L, Fahey GC Jr, Klurfeld DM.

American Journal of Clinical Nutrition. 2013 Jun 26. [Epub ahead of print]

 

 

 Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

 

Top