Home / Πληροφορίες για το κοινό / Η κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Η κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

proteinesΆτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης από ζωικές πηγές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μια μεγάλη προηγούμενη μελέτη διάρκειας 12 ετών και συνέλεξαν δεδομένα από 11000 άτομα που εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης και από 15000 άτομα που δεν εμφάνισαν διαβήτη. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών την ημέρα (περίπου 111 γραμμάρια) είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών την ημέρα (περίπου 72 γραμμάρια).

 

Όσον αφορά την πρόσληψη πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα), οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 78 γραμμάρια την ημέρα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περίπου 36 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης την ημέρα. Η πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί) δε φάνηκε να σχετίζεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αντικατάσταση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης με φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του Diabetes Care.

 

Dietary Protein Intake and Incidence of Type 2 Diabetes in Europe: The EPIC-INTERACT Case-Cohort Study.

van Nielen M1, Feskens EJ, Mensink M, Sluijs I, Molina E, Amiano P, Ardanaz E, Balkau B, Beulens J, Boeing H, Clavel-Chapelon F, Fagherazzi G, Franks P, Halkjaer J, Huerta JM, Katzke V, Key T, Khaw KT, Krogh V, Kühn T, Menéndez V, Nilsson P, Overvad K, Palli D, Panico S, Rolandsson O, Romieu I, Sacerdote C, Sánchez MJ, Schulze M, Spijkerman A, Tjonneland A, Tumino R, van der A D, Würtz A, Zamora-Ros R, Langenberg C, Sharp S, Forouhi N, Riboli E, Wareham N; for the InterAct Consortium.

Diabetes Care. 2014 Apr 10. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

 

 

Top