Αρχή / Αρχική Σελίδα / Δελτίο Τύπου για την κατασκήνωση παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στις 4-13 Αυγούστου 2016

Δελτίο Τύπου για την κατασκήνωση παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στις 4-13 Αυγούστου 2016

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου για τη θερινή κατασκήνωση για παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ.

summercamp2016

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Παιδοενδοκρινολογική Μονάδα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ έχει μακρά εμπειρία στο σακχαρώδη διαβήτη των παιδιών και των εφήβων. Στα χρόνια της λειτουργίας της μερικές εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι με σακχαρώδη διαβήτη παρακολουθούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προς το παρόν, παρακολουθούνται τακτικά περισσότερα από 200  παιδιά και έφηβοι με σακχαρώδη διαβήτη.

Μια σημαντική δραστηριότητα της Παιδοενδοκρινολογικής Μονάδας, αποτελεί η κατασκήνωση παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κατασκηνώσεων της ΧΑΝΘ στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Η λειτουργία της κατασκήνωσης ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αναπλ. Καθηγήτριας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας,  Μαρίας Παπαδοπούλου το 1995. Η Μαρία Παπαδοπούλου με τη σημαντική βοήθεια του διαβητολόγου κ. Σάιλερ αρχικά και σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ κατάφεραν να οργανώσουν την κατασκήνωση αυτή  που λειτουργεί κάθε χρόνο από το 1995 και φιλοξενεί κάθε χρόνο 40-50 παιδιά και εφήβους με διαβήτη.

Αν και αρχικά η κατασκήνωση φιλοξενούσε μόνο παιδιά και εφήβους με διαβήτη, με την πάροδο των χρόνων, έγινε αντιληπτή η ανάγκη μιας  κατασκήνωσης παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη μέσα στα πλαίσια της κανονικής κατασκηνωτικής περιόδου της ΧΑΝΘ. Έτσι από το 1997, η κατασκήνωση διοργανώνεται εντός της κανονικής κατασκηνωτικής περιόδου και μάλιστα από το 2000, τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη διαμένουν και στις ίδιες «σκηνές» με τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης και δεν τους ακολουθούν απλά στις δραστηριότητες. Πρόκειται λοιπόν για μια διαφορετική κατασκήνωση παιδιών και εφήβων με διαβήτη, όμοια της οποίας δεν υπάρχει τουλάχιστον στην Ελλάδα και η συμβολή της στην εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων με διαβήτη είναι σημαντική.

Η ιατρική ομάδα, υπό την επίβλεψη της κ. Παπαγιάννη, παιδοενδοκρινολόγου, αποτελείται από παιδοενδοκρινολόγο, παιδίατρο με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, νοσηλευτές και διαιτολόγους. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, βρίσκονται σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης (σχήμα πολλαπλών ενέσεων ή αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης). Πραγματοποιούν 6 προγραμματισμένες μετρήσεις σακχάρου αίματος από την πρωινή αφύπνισή τους έως και την κατάκλισή τους (πριν τα γεύματα και πριν τον ύπνο) καθώς και επιπλέον, αν χρειασθούν (π.χ. σε περίπτωση συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας). Οι μετρήσεις και οι ενέσεις γίνονται παρουσία γιατρού και νοσηλευτή, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας το σάκχαρο όλων των παιδιών ελέγχεται από μέλη της ιατρικής ομάδας. Παρουσία μέλους της ιατρικής ομάδας υπάρχει πάντα κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων των παιδιών, ενώ οι υπεύθυνοι των «σκηνών» είναι εξοικειωμένοι με το διαβήτη και τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας προκειμένου να φανούν χρήσιμοι αν και όταν χρειασθεί.

Στόχος της κατασκήνωσης είναι να βοηθήσει τόσο στην εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όσο και στην ψυχολογική τους υποστήριξη. Το μεν πρώτο επιτυγχάνεται με τη συνεχή εξάσκηση των παιδιών στη ρύθμιση του σακχάρου τους, τόσο κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων όσο και των έκτακτων μετρήσεων (υπολογισμός υδατανθράκων και αναλογία ινσουλίνης-υδατανθράκων, διόρθωση υψηλών τιμών, αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας, επίδραση της δραστηριότητας στη ρύθμιση κτλ) καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ολιγόλεπτων διαλέξεων και συζητήσεων. Το δε δεύτερο επιτυγχάνεται με τα αισθήματα που αποκομίζει ένα παιδί με διαβήτη, όταν μπορεί να ακολουθήσει ένα τόσο εντατικό πρόγραμμα δραστηριότητας όμοιο με των παιδιών που δεν έχουν διαβήτη, όταν χρειάζεται να εξηγήσει μόνο του στο «συγκάτοικό» του στη «σκηνή» για το διαβήτη, όταν δεν αντιμετωπίζει την προκατάληψη, όταν μπορεί να ακολουθήσει σχεδόν το ίδιο διαιτολόγιο με του άλλους, όταν φεύγει για πρώτη φορά μακριά από την οικογένειά του και τα καταφέρνει.

Φέτος η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί από 4-13 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τις σχετικές πληροφορίες από το τμήμα κατασκηνώσεων και εκδρομών της ΧΑΝΘ (τηλ. 2316001000-εσωτ 851 και 852).

Top