Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με διαβήτη

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με διαβήτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν μέσω μέτριας σωματικής άσκησης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακής νόσος. Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Κέντρο για την Έρευνα Υγείας του Πληθυσμού στο Μεξικό, πραγματοποίησαν μια μελέτη πληθυσμού, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 1.000 νέες περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη και 1.074 άτομα στην ομάδα ελέγχου. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά η συσχέτιση μεταξύ σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου του μαστού αποδυναμώνεται με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη και χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις διαβητικές γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις διαβητικές γυναίκες.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Οκτωβρίου του Diabetes Care.

Moderate-Intensity Physical Activity Ameliorates the Breast Cancer Risk in Diabetic Women.
Torres-Mejía G, Angeles-Llerenas A, Ortega-Olvera C, Lazcano-Ponce E, Ziv E, Pulido-Rodríguez J, García-Solis MD, Murillo-Zamora E, Vázquez-Lara J, Romieu I.
Diabetes Care. 2012 Oct 1. [Epub ahead of print]

 

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top