Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Θα μπορούσε η κατανάλωση γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Θα μπορούσε η κατανάλωση γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

giaoyrtiΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περισσότερα από 4000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για περίπου 11 έτη. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής ή υψηλής  περιεκτικότητας σε λιπαρά (<3.9% και ≥3.9% λιπαρά αντίστοιχα) υπολογίσθηκε με 7-ήμερο ημερολόγιο διατροφής. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλών λιπαρών δε βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντιθέτως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη μικρότερη κατανάλωση γιαουρτιού.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι τα χαμηλής σε λιπαρά περιεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, θα πρέπει να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, που μαζί με την άσκηση θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetologia.

Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary.

O’Connor LM, Lentjes MA, Luben RN, Khaw KT, Wareham NJ, Forouhi NG.

Diabetologia. 2014 Feb 8. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top