Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Μπορεί το βασικό συστατικό μια καραμέλας να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες;

Μπορεί το βασικό συστατικό μια καραμέλας να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες;

Η ρίζα της γλυκόριζας, που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή καραμέλας γλυκόριζας, φαίνεται να περιέχει ουσίες με αντιδιαβητικές ιδιότητες, όπως υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Max Planck Μοριακής Γενετικής στο Βερολίνο.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια ομάδα φυσικών ουσιών στη ρίζα της γλυκόριζας, που ονομάζονται amorfrutins. Οι amorfrutins μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου αίματος σε ειδικά γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με σακχαρώδη διαβήτη, μείωσαν τη φλεγμονή, ενώ η χορήγηση τους φάνηκε να αποτρέπει την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι amorfrutins συνδέονται και ενεργοποιούν τους πυρηνικούς υποδοχείς που ονομάζονται PPARγ, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη φάρμακα που ενεργοποιούν τους υποδοχείς PPARγ, αλλά κάποια από τα φάρμακα αυτά έχουν ενοχοποιηθεί για παρενέργειες. Οι amorfrutins αντιπροσωπεύουν μια νέα μέθοδο για την ενεργοποίηση του υποδοχέα PPARγ χωρίς παρενέργειες.

Το επόμενο βήμα σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των φυτικών εκχυλισμάτων της γλυκόριζας σε μεγάλες κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

 
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου του Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Amorfrutins are potent antidiabetic dietary natural products.
Weidner C, de Groot JC, Prasad A, Freiwald A, Quedenau C, Kliem M, Witzke A, Kodelja V, Han CT, Giegold S, Baumann M, Klebl B, Siems K, Müller-Kuhrt L, Schürmann A, Schüler R, Pfeiffer AF, Schroeder FC, Büssow K, Sauer S.
National Academy of Sciences of the U S A. 2012 May 8;109(19):7257-62. Epub 2012 Apr 16.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top