Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης ή με προεκλαμψία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol μελέτησαν τις συσχετίσεις μεταξύ διαφόρων επιπλοκών της κύησης, όπως του διαβήτη κύησης, της προεκλαμψίας, του πρόωρου τοκετού και του μικρού ή μεγάλου μεγέθους του μωρού ως προς την ηλικία κύησης, με τον 10-ετή υπολογιζόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε 3416 γυναίκες.

Από τις γυναίκες αυτές, το 29.8% εμφάνισε μία επιπλοκή που σχετίστηκε με την εγκυμοσύνη, το 5.2% εμφάνισε δύο και το 0.8% εμφάνισε τρεις επιπλοκές. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης είχαν κατά 26% αυξημένο 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αυτή την επιπλοκή, ενώ οι γυναίκες με προεκλαμψία 31% αυξημένο 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς προεκλαμψία.

Η εγκυμοσύνη, κατέληξαν οι ερευνητές, μπορεί να δώσει την ευκαιρία να αναγνωρίζονται οι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, να γίνονται έγκαιρα ιατρικές παρεμβάσεις, καθώς και να προτείνονται νωρίς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Circulation.

Associations of Pregnancy Complications with Calculated CVD Risk and Cardiovascular Risk Factors in Middle Age: The Avon Longitudinal Study of Parents and Children.
Fraser A, Nelson SM, Macdonald-Wallis C, Cherry L, Butler E, Sattar N, Lawlor DA.
Circulation. 2012 Feb 17. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top