Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο παρακολούθησαν 94 παιδιά από μητέρες με διαβήτη κύησης και 399 παιδιά από μητέρες χωρίς διαβήτη, από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 13. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των γυναικών με διαβήτη που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες, είχαν βραδύτερη αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (δείκτης παχυσαρκίας) στις καμπύλες ανάπτυξης, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν θηλάσει για λιγότερο από 6 μήνες. Η μελέτη διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα και στα παιδιά γυναικών χωρίς διαβήτη κύησης.

Τα συμπεράσματα αυτά προσφέρουν ακόμα ένα λόγο για να ενθαρρύνεται ο μητρικός θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου στο International Journal of Obesity.

The impact of neonatal breast-feeding on growth trajectories of youth exposed and unexposed to diabetes in utero: the EPOCH Study.
Crume TL, Ogden LG, Mayer-Davis EJ, Hamman RF, Norris JM, Bischoff KJ, McDuffie R, Dabelea D.
Int J Obes (Lond). 2012 Jan 31. doi: 10.1038/ijo.2011.254.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top