Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Διαβήτης και κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες

Διαβήτης και κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες

femΟ κακός γλυκαιμικός έλεγχος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από περισσότερους από 10.800 άνδρες και 19.000 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 6.7 έτη και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 3.000 άτομα υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη είχαν, ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, 19-42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών με διαβήτη ήταν πολύ υψηλότερος για εκείνες που ήταν μεγαλύτερες των 55 ετών σε σύγκριση με τις νεότερες γυναίκες. Στους άνδρες δε βρέθηκε παρόμοια συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη και του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συγγραφείς συνιστούν πιο επιθετικό έλεγχο των επιπέδων σακχάρου αίματος και των υπολοίπων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, ειδικά στις γυναίκες μεγαλύτερες των 55 ετών. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτή την ομάδα ασθενών με διαβήτη.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetologia.

Sex differences in the risk of stroke and HbA1c among diabetic patients.

Zhao W, Katzmarzyk PT, Horswell R, Wang Y, Johnson J, Hu G.

Diabetologia. 2014 Feb 28. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

 

Top