Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη

363416Οι ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη που υιοθέτησαν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, με περισσότερη άσκηση και μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, υπέστησαν λιγότερο συχνά καρδιακή προσβολή, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διέγνωσαν για πρώτη φορά περισσότερα από 860 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 40 έως 69 ετών. Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ αξιολογήθηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, που είχε διάρκεια περίπου 5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έλαβαν έναν βαθμό αλλαγής των συνηθειών τους με βάση το συνολικό αριθμό των υγιών αλλαγών συμπεριφοράς που έκαναν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης (άσκηση, υγιεινή διατροφή, μείωση ή διακοπή αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος).

Το 6% των συμμετεχόντων είχαν ένα καρδιαγγειακό σύμβαμα μέσα στο διάστημα παρακολούθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των υγειών συνηθειών που υιοθετήθηκαν κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση του διαβήτη. Οι ασθενείς που υιοθέτησαν 3 ή 4 συνήθειες (περίπου το 30% των συμμετεχόντων) εμφάνισαν τα λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάματα. Σε σύγκριση με τα άτομα που άλλαξαν 3 ή 4 συνήθειες, εκείνοι που δεν άλλαξαν καμία συνήθεια (6 % των συμμετεχόντων) είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το έτος μετά τη διάγνωση του διαβήτη είναι μια σημαντική περίοδος για την ενθάρρυνση της αλλαγής του τρόπου ζωής και την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, όπως η μείωση ή η διακοπή του αλκοόλ και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι αλλαγές αυτές φαίνεται να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του Diabetes Care.

Healthy Behavior Change and Cardiovascular Outcomes in Newly Diagnosed Type 2 Diabetes Patients: A Cohort Analysis of The ADDITION-Cambridge Study. 

Long GH1, Cooper AJ, Wareham NJ, Griffin SJ, Simmons RK.

Healthy Behavior Change and Cardiovascular Out… [Diabetes Care. 2014] – PubMed – NCBI 2014 Mar 21. [Epub ahead of print]

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

 

Top