Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Θα μπορούσε η ασπιρίνη να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη;

Θα μπορούσε η ασπιρίνη να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη;

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ ενός συστατικού της ασπιρίνης και μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο.

Επιστήμονες από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Σκωτία, διαπίστωσαν ότι το σαλικυλικό, το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, μπορεί να ενεργοποιήσει μια πρωτεΐνη, την AMP-ενεργοποιούμενη πρωτεϊνική κινάση (ΑΜΡΚ, ΑΜP-activated protein kinase), που παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Η πρωτεϊνική αυτή κινάση ενεργοποιείται και από την άσκηση και από τη μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιδιαβητικό δισκίο. Το σαλικυλικό φάνηκε να αυξάνει την καύση του λίπους και να μειώνει το λίπος στο ήπαρ σε γενετικά τροποποιημένα παχύσαρκα ποντίκια.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι το σαλικυλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως αντικαρκινικό φάρμακο. Τα ευρήματα συνάδουν με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, που έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ασπιρίνης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου και πιθανώς να σταματήσει την εξάπλωση των όγκων.

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Απριλίου του Science.

The Ancient Drug Salicylate Directly Activates AMP-Activated Protein Kinase.
Hawley SA, Fullerton MD, Ross FA, Schertzer JD, Chevtzoff C, Walker KJ, Peggie MW, Zibrova D, Green KA, Mustard KJ, Kemp BE, Sakamoto K, Steinberg GR, Hardie DG.
Science. 2012 Apr 19. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου 

Top