Αρχή / Πληροφορίες για το κοινό / Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης

nefroΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, και κυρίως αυτοί με κακό γλυκαιμικό έλεγχο, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ενήλικες συμμετέχοντες στην National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES ) από το διάστημα 2007-2010. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για την παρουσία σακχαρώδους διαβήτη και λίθων στα νεφρά. Η αντίσταση στην ινσουλίνη υπολογίσθηκε χρησιμοποιώντας τη γλυκόζη νηστείας και τον ειδικό τύπο του HOMA-IR (homeostasis model assessment of insulin resistance). Η γλυκαιμική ρύθμιση χαρακτηρίστηκε καλή ή όχι με βάση τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τη γλυκόζη νηστείας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρήση ινσουλίνης συσχετίστηκαν με 2.4 φορές και 3.3 φορές αυξημένο κίνδυνο για νεφρολιθίαση, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με γλυκόζη  νηστείας μεγαλύτερη από 126 mg/dl (δηλαδή οι συμμετέχοντες με διαβήτη) είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης σε σύγκριση με εκείνους με τιμές γλυκόζης νηστείας μικρότερες των 100 mg/dl. Οι συμμετέχοντες με τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 5.7% -6.4% και αυτοί με τιμές μεγαλύτερες από 6.5% είχαν 34% και 92% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφρολιθίασης.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης και υποστηρίζουν ότι ο γλυκαιμικός έλεγχος πιθανώς να σχετίζεται με την παθογένεση των λίθων.

 

 

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Μαρτίου του European Urology.

 

Diabetic Severity and Risk of Kidney Stone Disease.

Weinberg AE, Patel CJ, Chertow GM, Leppert JT

European Urology. 2013 Mar 17. pii: S0302-2838(13)00250-9. doi: 10.1016/j.eururo.2013.03.026. [Epub ahead of print]

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου

Top